En Bernat detectiuEn Bernat detectiu i els catorze biberons

 

Amb l' aventura dels catorze biberons que passa al Vallès Oriental, s'inicia la sèrie d'en Bernat detectiu, protagonitzada per un vailet com vosaltres que vol ser detectiu, i que, per recomanació del seu avi,  llegeix els  llibres de Sherlock Holmes.

 

A la portada hi ha  en Bernat prenent notes a la llibreta de detectius, en Blos un gos de raça llaurador ensinistrat per la policia, la Laia, en Jordi i en Miquel. Tots quatre miren d'esbrinar  quina es la millor manera d'entrar a la casa del Bosc de l'Obaga on s'està la "bruixa" dels catorze biberons.

 

A l'inici del llibre, com aquell qui no vol la cosa, comença també la subtrama que relliga els llibres de la sèrie;  subtrama que té a veure amb el Tresor dels Templers i que comença amb una noticia del Telenotícies migdia. Això  afecta mossèn Fermí que s'ha esfumat;  l'àvia Matilde d'en Bernat li fa de marjordoma.  

  • Les ilustracions són totes de la Cristina Picazo, podeu consultar la seva pàgina web: www.picazo.info.
  • El llibre està editat per l'editorial Animallibres de Barcelona.

 

Guaiteu!

 

Va sortir recomanat al Cavall Fort!

 

El va triar la bibliotecària Roser Mut que va rebre el  Premi Aurora Diaz-Plaja 2014 per la selecció  crítica que va fer al Tria i remena del Cavall Fort 1217/1218.

 

Entre els sis llibres de Literatura infantil  que va triar hi havia En Bernat detectiu i els  catorze biberons.

 

  • Podeu consultar tota la informació sobre aquest premi a la pàgina web de l'Associació d'Escriptors i Escriptores en Llengua Catalana AELC. 

 

 

Aquesta masia és a Granera, és l'Óssul, jo de petita  anava a jugar amb les nenes  que hi vivien.

 

Al llibre d'en Bernat l'he transformada en la Turonella, perquè és dalt d'un turó.

 

Actualment està restaurada i els boscos de què parlo al llibre es van cremar. I ara són diferents, el bosquet de pins, ara és d'alzines.  

 

Aquí teniu algunes il·lustracions del llibre:


En Bernat detectiu i l'amagatall de les mines d'Escaró

 

En aquest segon llibre, l'àvi d'en Bernat ha d'anar a fer una conferència sobre medicina forense a la Universitat Catalana d'Estiu  a Prada de Conflent. 

L'àvia Eulàlia que és l'altra àvia del protagonista, ho aprofita per llogar una casa,

 "Al rovell de l'ou!", perquè hi pugui anar tota la colla. 

 

Allà els quatre vailets  s'assabenten  que hi ha hagut un seguit de robatoris de talles romàniques a les esglèsies del rodal, i ho volen investigar. Per això  la Laia s'entesta en seguir el  parell de "Bunyols de bacallà", és la manera que té d'anomenar els sospitosos, dins del tren groc. 

 

Al final acaben tots ficats dins les mines abandonades del poble d'Escaró, i tenen sort d'en Nico i dels jugadors de rugbi  del Bar del Centre que corren a rescatar-los.  Abans però, la Laia i en Bernat protagonitzen una escena de conte de terror en confondre en Drac, la mascota de l'equip de rugbi, amb l'os de Prats de Molló. 

 

I la subtrama avança: sabem que han entrat a la rectoria i a ca  l'àvia Matilde, i que mossèn Fermí continua sense donar senyals de vida.

 

 

 

Aquesta és l'esglèsia de Sant Pere a Prada de Conflent. La fotografia és d'un autor de Mataró que signa amb el nom Joanloam.

 

Aquí és un en Bernat i la colla veuen per primera vegada els "Bunyols de bacallà", una parella disfressada de turistes que formen part d'una banda que es dedica a robar les peces més valuoses de les esglèsies de la zona.

 

I  unes quantes il·lustracions de la Cristina  Picazo:


En Bernat detectiu i els camins soterrats del castell de Biosca

  

És l'hora de celebrar la castanyada i en Bernat que ha estat empiocat  va Biosca, a casa de l'àvia Matilde i l'avi Josep. Els avis també han convidat els seus amics perquè hi haurà una festassa a la plaça.

 

Prop de casa els avis,  hi viu  la Maria Lluïsa, una vaileta més petita que ells, que els diu que hi ha llum sota el terra del castell que està derruït, i que encara hi ha un templer que hi viu. 

 

Comença la investigació pels passadissos de sota terra plens de paranys. A banda del templer fantasma que només la Maria Lluïsa pot veure, troben l'amagatall d'una banda que es dedicava a robar maquinaria i material agrícola per la zona. 

 

 

 

Aquesta imatge la va fer l'Ester Closa, la parella del meu germà. Tots dos viuen a Biosca en aquesta casa, Cal Perel·la.

 

Aquí és on he fet viure-hi l'àvia Matilde i l'avi Josep, amb l'Ametlla i en Marc Aureli, el gat de mossèn Fermí.

 

Davant de la porta d'entrada hi ha una porta gran de garatge, és  el lloc on dormen en Bernat i la colla amb la senyoreta Aurora i en Bi.

 

Ja ho sabeu, si mai aneu per Biosca, podeu mirar de trobar els indrets del llibre.

 

 

 

Aquesta és una imatge de la boira gebradora que deixa agulles de gel damunt del paisatge. La fotografia me la va fer arribar el meu germà Jordi.

 

 I aquí sota  podeu veure algunes de  les il·lustracions que  la Cristina Picazo va fer:


En Bernat detectiu i els ous de titanosaure de l'estany de Banyoles

 

 En aquesta aventura hi trobareu contalles de l'Alguer, llegendes del Pla de l'Estany, i un missatge en grec adreçat a mossèn Fermí prevenint-lo contra les Forces Brunes del Pacte.

 

Però el que en Bernat vol es recuperar els ous de titanosaure que algú va robar del museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

 

Rebrà l'ajuda dels seus amics la Laia, en Jordi, en Miquel, en Bi i en Blos i la senyoreta Aurora. També estaran a l'aguait la Marta, l'oncle Carles i tot d'agents especials del cos de policia dels Mossos d'Esquadra. És que aquesta vegada, els adversaris són gent perversa i no dubtaran a segrestar tota la colla.

 

 

Aquesta és la pesquera Marimón a l'Estany de Banyoles.

 

Aquí s'hi estaran en Bernat i els seus amics amb la senyoreta Aurora i en Bi.

 

La fotografia la vaig fer jo mateixa amb el mòbil quan hi vaig ser el juliol de  2014.

 

 Aquesta és la pesquera d'en Mata, on passa part de l'acció. 

Com veieu està mig amagada per la vegetació. 

 

 

La fotografia és d'en Manel del bloc "El racó del pare", on hi podreu trobar més imatges de l'estany de Banyoles i d'altres indrets.

 

 

 

 

En aquesta fotografia podeu veure  el titanosaure petitó, reproduit a escala, que és al museu de

l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell.

 

Consulteu la pàgina web de L'ICP www.icp.cat Veureu quina pilassa d' activitats que hi ha programades! 


En Bernat detectiu i l'anell del templer de Capdella  (últim capítol de la sèrie)

 

 

 

Nois i noies, ja el tenim aquí!

 

Aquest és el darrer títol de la sèrie d'en Bernat.

 

En Bernat i la senyoreta Aurora són a Capdella, en una casa prop de l'esglèsia i el cementiri. De nit una por fosca  esgarrapa la porta i els fa agafar por.

 

Quan arriben els seus amics, també ve la Maria Lluïsa, una vaileta de Biosca que tots coneixeu; aquella que sempre explica històries de fantasmes. 

 

Una nit que han sortit a caçar el Tamarro la por fosca  s'enduu la Laia. Tots estan molt espantats. Com acabarà tot plegat?

 

 

 

 

 

Aquest és el poble de Capdella, a la Vall Fosca, al Pallars Jussà..

 

Podeu veure dalt de tot d'un turonet l'església mentre que el cementiri queda amagat. 

 

També s'hi veu la casa on he fet que s'hi estiguin tots plegats.

 

 

Aquí us deixo unes unes quantes il·lustracions que ha fet la Cristina Picazo, i que sé que us agraden molt!